Morten: ‘Føler mig hjemme på Færøerne’

Sum vit kunngjørdu hósdagin, so hava EB og Morten Helwig valt at leingja sáttmálan, so hann eisini er galdandi fyri kappingarárið 2020/2021. Heimasíðan hevur hitt Morten til eina samrøðu, nú hann hevur valt at halda fram í EB eitt ár afturat.

Hóast Morten hetta fyrsta árið er blivin toliliga fermur til føroyskt, so hava vit valt at gera samrøðuna á donskum 😊

EB: Morten, du har valgt at blive på Færøerne endnu en håndboldsæson. Hvorfor har du det?

Morten: Jamen det egentligt meget simpelt. Jeg er vild med Færøerne og den ro jeg har fundet heroppe. Det er ret hurtigt blevet et sted jeg kalder hjem. Jeg har en fantastisk bolig med en god udsigt og jeg kan gå ned i hallen på 3 minutter. Så det er bare dejligt at bo her.

Lad mig sige det på en anden måde, da jeg var i Danmark i julen, hørte jeg mig selv sig at jeg skulle hjem til Færøerne. Det siger vist alt om hvordan jeg har det med landet heroppe lige nu.

Jeg vil tillade mig at citere en tidligere træner på Færøerne, -”man føler sig, bare så velkommen når man kommer til Eiði, jeg mener når man kommer i hallen så snakker folk til en som om man har kendt dem hele ens liv. Det er rart”

EB: Hvorfor har du valgt at fortsætte som talentansvarlig og cheftræner i EB?

Morten: Jamen det jo en blanding af mange ting. Først og fremmest er det fordi jeg gerne vil videreudvikle på de mennesker der spiller håndbold i EB. Jeg får en kæmpe energi af at se mennesker vokse omkring mig. De spillere jeg har haft inde under huden i år, dem har jeg bare ikke lyst til at slippe endnu. Jeg tror også spillerne ved jeg virkelig elsker at træne dem, tror jeg aldrig jeg har lagt skjul på.

EB: Er der andre ting der har haft indflydelse på dit valg?

Morten: Ja det klart de mennesker jeg har haft omkring mig i EB, trænere og forældrene, har gjort det meget nemt at sige ja til at blive. Den tillid klubben har givet mig og den tillid forældrene giver mig til at udvikle deres børn, betyder alt, når man skal beslutte sig for, om man har lyst til at blive.

EB: Du startede allerede meget tidligt på sæsonen med at tale om du godt kunne se dig selv blive mere end en sæson, hvordan kan det være du allerede der, begyndte at overveje at blive.

Morten: Jamen det jo atmosfæren og ikke mindst mine spillere. Når man kommer i hallen, så er der glæde i øjnene på spillerne. De er glade for at se en og de vil virkelig gerne træne.

Det klart de andre danske trænere, som jeg mødes med hver fredag, også har haft indflydelse på mit valg. Det jo fedt at vi kan sparre og hjælpe hinanden på tværs af klubber. Når vi står overfor hinanden og bare tænker ens i forhold til udvikling af spillere og hjælper hinanden selvom vi er modstandere.

Et eksempel jeg kommer til at tænke på er, i en kamp hvor jeg satte en spiller ind der er i begynder stadiet af håndbold, og modstandertræneren straks så det, og satte sin begynder ind på pladsen overfor. Så fik de to spillere en god kamp mod hinanden fordi de er på samme niveau. Det jo, sådan noget der gør det fedt at være træner.

Så er der det faktum, at jeg fik muligheden for at blive udviklingstræner ved HSF. Det har gjort livet heroppe lidt sjovere, fordi jeg kunne være med til at udvikle på talentmassen på Færøerne.

Dertil fik jeg også muligheden for at forme den lokale håndboldlinje, som sportspsykologisk konsulent. Det gør rigtig meget for mig at jeg kan bruge alle de kompetencer jeg har indenfor talentudvikling i forskellige miljøer.

EB: Hvad bringer fremtiden for dig? Ser du dig selv blive mange år på Færøerne?

Morten: Jamen fremtiden handler for mig om at udvikle mennesker der spiller håndbold. Det handler om at får uddannet mig videre indenfor håndbolden. Næste skridt i min uddannelse er DHF´s testkursus og senere diplomtræneuddannelsen.

Da jeg drømmer om at blive dameligatræner og ungdomslandstræner, så er den langsigtet plan også en EHF mastercoach uddannelse.

Bliver jeg mange år på Færøerne? Det svært at sige.

Det ingen hemmelighed at jeg har overvejet tanken allerede, givet jeg er meget loyal overfor den klub jeg er i og elsker at være træner heroppe. Så hvis jeg skulle blive på Færøerne, så bliver det i hvert fald i EB.

Når det kommer til håndboldmiljøet, så kan man ret hurtigt stå med mange tilbud på hænderne. Jeg har altid sagt at hvis jeg får det rette tilbud, der indeholde de rette værdier så vil jeg altid overveje det. Nogle tilbud skal man overveje hvis man vil gøre trænervejen til sin karrierevej.

Det er klart, at hvis det hele fortsætter som nu og jeg måske kan få muligheden for i højere grad at fortsætte i HSF regi, så bør perspektivet være langsigtet. Hvis muligheden byder sig for at udvikle fremtidens talenter på elite niveau, så siger jeg nok ikke nej.

Så ja jeg er åben for at blive, hvis omstændighederne er de rigtige.

EB: Hvilke tanker gør du dig om næste sæson?

Morten: Vi skal have skabt et værdigrundlag for klubben, lavet forældrefolder og en langsigtet plan, så klubben kan stå stærkt, hvis jeg en dag forlader den. Det var meningen det skulle havde været lavet denne sæson, men pga. Corona så når vi det nok ikke.

Det vigtigt for mig at hele klubben, med forældre, og spillere bliver en del af den langsigtet plan og klubbens værdier, så fundamentet bliver stærkt. En ting er sikkert, planen må være at få hold hele vejen op igennem årgangene i begge køn. Til det kan jeg sige, at vi er godt på vej og glæder mig til at fortsætte udviklingen næste sæson.

Similar Posts

Leave a Reply